Monday, November 19, 2012

Zimbabwe Vize Macerasi





Zambiya’ya gelmişim. Victoria Şelaleleri’nin Zambiya tarafını gezmişim. Demişlerki nehrin diğer tarafı Zimbabwe. Bütün gereken bir köprüyü geçmek. Üstelik bütün yazili kaynaklar Victoria Selaleri’nin en güzel Zimbabwe tarafından görüldüğünü anlatıyor.

Bu durumda maddi bedeli ne olursa olsun, bu kadar yakına gelmişken köprünün diğer tarafına geçmeyi siz istemez misiniz?




Ben istedim ve yaptım. Biraz uzun ve zahmetli oldu ama çok keyifli bir beş saat geçirdim.

Zambia’da kaldığımız otel Zambezi Sun, Victoria Şelaleleri’ne en yakın otel. Güney Afrika’daki ünlü Sun City’nin de sahibi olan Sun International’ın oteli. Odamızdan çıkıp şelaleye gitmek yürüyerek on dakika bile sürmüyor. Şelalelerde suların döküldüğü alan yaklaşık 1800 m genişliginde. Ancak bizim gittiğimiz dönem olan Ekim ayında yağmurların azlığı ve şelalerden önce su tutan hidroelektrik santral sebebi ile debisi düşen Zambezi nehri şelalenin Zambiya tarafına hiç su gönderemiyor. Bu nedenle şelalerde çok fazla bir su dökülüşü göremedik.

Sabah gezimizin ardında öğleden sonram grubum ekstra bir faaliyet yapmak istemediği için boş kalmıştı. Bir gün öncesinden grubumun yerel rehberine Zimbabwe’ye gitmek istediğimi söylemiştim. Bana yürüyerek bu geziyi yapabileceğimi, en büyük sorun olan vize konusunu ise araştıracağını söyledi. Sabahki gezide sınırda Türklere vize verilmediğini vizenin önceden alınması gerektiği şeklinde bilgi aldığını iletti bana. Haber can sıkıcıydı. Ancak Varuna Gezgin’de Murat Fıçıcı’nın Kasım 2011’de kapıda vize aldığını okumuştum. Şansımı yüz yüze denemek istedim. Yürüme mesafesindeki bir sınırda çok fazla kaybedeceğim birşey yoktu.

Misafirlerimden biri de bu macerada bana eşlik etmeyi kabul edince, iki bayan yollara koyulduk. Otelden çıkıp Zambia sınırına gelmemiz sadece 10 dakika sürmüştü. Zambia’ya girerken $50 karşılığı tek giriş vize aldığımız için önce Zambiya tarafındaki pasaport görevlisi bayan ile pazarlık ettik. Eğer Zimbabwe’den vize alamayip geri dönersek yeniden bir $50 ödemeden ve vize almadan Zambiya’ya girebileceğimizi kabul ettirdik. Pasaportlarımız kaşelendi ve “no-man’s-land”da yürümeye başladık.



Çok fazla araştırma yapmadan geldiğim için bu yolun ne kadar sürdüğünü bile bilmiyordum. Öğle güneşi altında, oldukça bozuk bir yolda yürürken yürüdüğümüz yol bana sonradan bir taksi soföründen öğrendiğim 1,8 km’den çok daha uzun geldi. Yol üzerinde sabah Zambiya tarafından gördüğümüz 1904 yılında yapılmış demir köprüyü geçtik. Köprünün tam ortasındaki kulübenin tahmin ettiğim gibi güvenlik kulübesi değil bungee jumping noktası olduğu ortaya çıktı.

Nehrin diğer tarafına geçmiştik artık. Zimbabwe tarafındaydık. Ancak hala Zimbabwe sınır noktası görünürde yoktu. Yol daha da kötüleşmişti. Bir sürü inşaat işçisi yol inşaatında çalışıyordu. İlginc olanı çalışan işçilerin yarısının kadın olmasıydı.

Karşı yönden yürüyerek gelen İngilizler sınırın biraz daha ilerde olduğunu söylediler. Gerçekten de yoldan geçen tırların park ettiği yerin arkasında sınır binası biraz sonra görünmüştü. İçeri girdiğimizde beyazlardan oluşan uzun bir “vize” kuyruğu bizi karşıladı. Siyahlar sadece pasaportlarını göstererek ve bir kaşe ile yanımızda geçerken bizim bekleyişimiz başladı. Önümüzde 20 kişilik bir İtalyan grubunun vizeleri alındı önce. Sonra yaşlı Danimarkalı bir çift vizelerini aldı. Sonrasında ise dört aylık bebekleri ve üç yaşındaki kızları ile Fransız bir aile vizelerini alarak Zimbabwe’ye giriş yaptılar.

Sıra bize gelmişti. Pasaportları gösterdik. İlk tepki vizeyi önceden almamız gerektiği yönündeydi. Bunu bildiğimi ama Victoria Şelalelerini görmek için sadece iki üç saatliğine geldiğimizi anlattım. Şansımızı demek istiyorduk. Cevap yine “olmaz,” şeklindeydi. Türklerin $100 ödeyerek buradan vize aldığını duyduğumuzu söyledim. Başını olumlu anlamda salladı pasaport görevlisi. “Agent Visa,” dedi. O şekilde vizeyi $100’a verebileceğini söyledi. Elimizde olan paraları uzattık hemen. Vizeyi almıştık. Vizelerin hazırlanması sadece üç dakika sürdü. Çıkartma vize pasaporta yapıştırıldı. Vizenin kullanıldığına dair kaşe vuruldu. Sonunda olmuştu. Zambiya’da otelden çıktıktan tam bir buçuk saat sonra Zimbabwe’ye girmiştik.



Zimbabwe sınır karakolundan hemen 100m ilerde Victoria Şelaleleri Ulusal Parkı’nın girişi var. Giriş bedeli $30. Ödemeyi Dolar, Euro veya Rand olarak yapabilmek mümkün. Kredi kartı ile de ödeme yapılıyor. Dünyanın bu bölgelerinde kredi kartı kullanmak bana hiç akılcı gelmediği için biz R280 odeyerek giriş yaptık. Parkın hemen girişinde beyaz Zimbabweliler tarafından işletilen cafede, muhteşem birer sandwich yiyip dolar olarak hesabımızı ödedikten sonra Zimbabwe tarafındaki Victoria Şelaleleri turumuza başladık.



Söyleyen doğru söylemiş, yazanlar çok doğru yazmış. Şelaleler gerçekten Zimbabwe tarafından çok daha muhteşem. Ama bu başka bir yazı konusu. :D

İki saatin sonund parktan çıktığımızda Zambia tarafına kadar olan yaklaşık iki kilometrelik yürüyecek halimiz gerçekten kalmamıştı. Bir taksi ile kısa bir pazarlık sonucu $10’a anlaştık. 10 dakika sonunda Zambia sınırındaydık. Zambiya’ya girerken havalimanında bir gün önce aldığımız vizeyi kullanmış olduğumuz için bir kere daha $50 ödeyerek tekrar Zambiya vizesi aldık.



Eğer Zimbabwe’ye geçeceğinizden eminseniz bizim gibi iki tane tek girişli vizeye toplamda $100 ödemek yerine, $80 karşılığında iki girişli vize almak mümkün. Toplamda kişibaşı $185 harcayarak Zimbabwe’ye geçtik, ulusal parka girdik, şelaleleri Zimbabwe tarafından gördük. Toplamda beş saatin sonunda tekrar Zambiya’daydık. Hazırlık yapmadan gittiğim için kaçırdığım tek yer The Victoria Falls Hotel’i. Bu tarihi oteli de görmek isterdim.

Doğru mu yaptık? Gezip gördüklerime değer mi harcadığımız para? Bence kesinlikle değer. Zambiya’ya kadar gelip, bunu yapmasaydım, gerçekten çok üzülürdüm.

10 comments:

  1. Aysegul hanım,
    Onumuzdeki haftalarda zimbabwe-Victory falls sınır kapısından giriş yapacagım.Bazı kişilerin vize alamadıklarını okudum. Siz nasil aldınız acaba?
    Tesekkurler

    ReplyDelete
  2. şu anda zimbabwe den e-vize alınabiliyor. http://www.evisa.gov.zw adresinden basit bir form dolduruyorsunuz vizeniz 10 gün içinde e-mail ile gönderiliyor.

    ReplyDelete
  3. Yeşil pasaporta da vize gerekiyor mu?

    ReplyDelete
  4. Turk vatandaslari on arrival denilen kapidan vize alabiliyor rahatca.tek giris 30 usd cift giris 50 usd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onur Bey son zamanda bu yol ile giren bildiginiz var mi? Oralarda mahsur kalmayalim. Saygilar

      Delete
  5. Arkadaslar Guney Afrika Cumhuriyetine Vize gerekmiyor, coklu giriste olsa 30 gun kalislar icin deniyor son zamanda giden var mi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guney Afrika'ya vize yok. Uzun yillardir hic olmadi.

      Delete
  6. Guney Afrikadan Zimbabweye karadan gececegiz Beitbridge den tur ile acaba orada giris vizesi alabilirmiyim?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zimbabwe'ye artik vize gerekmiyor. Butun sinirlarda 30usd'a vize alinabiliyor. Iyi yolculuklar...

      Delete
  7. Aysegül hanım selam, direkt olarak livingstone havalanına ineceğim bunun için önceden vize başvurusu yapmam gerekir mi. yoksa kapıda vize denilen olayı havalanında hallaedebilir miyim?

    ReplyDelete