Thursday, November 22, 2012

Beyrut'un Tadı ve Tuzu

Beyrut'a gitmek isteyenlerin ilk sordugu soru: Nerede ne yiyelim ve icelim?

2011'de isim dolayisiyla Beyrut'a 3 kez gittim. Bircok yerde yedim, ictim, Lübnan'i gezdim.

Iste Gezi Defterim'e aldigim notlar:

Beyrut'ta kebap icin Karam, Karamna, Abd el Wahab veya Al Falamanki'de yemek yiyin. Yemekten once nargilenizi icmeyi unutmayin. Kebaplar her yerde ayni ve oldukca basarili. Ama en bence sadece mezeler ile doymak mumkun.

Abd el Wahab'a giderseniz (51, Abdel Wahab El Inglizi Street, Beirut, Lebanon / Tel: + 961 1 200 550/1) ve teras aciksa mutlaka terasi tercih edin. Ozellikle aranizda sigara icenler varsa terasta cok daha rahat edersiniz. Beyrut'taki lezzet turunun en kotu yani hala heryerde siga icilebiliyor olmasi. Her yer dumanalti. :(

Kibbe bizim icli koftenin Lubnan'daki adi. Ama bizdeki gibi sadece kiymali degil. Baska secenekleri de var. Tercih ettiginiz mezeler arasında mutlaka olmali.

Bir baska denenmesi gereken meze fatteh. Süzme yogurt, nohut, kızarmis pita ekmegi (Khubz) ve cam fistiginin üzerine zeytinyağı ile kimyon dökülerek sunuluyor. Ayni yemegin patlicanlilari da bircok menu de var. Kesinlikle ve kesinlikle denenmeli.

Al Falamanki benim favori mekanim. Agaclarin altindaki masalar mukemmel. Bahce acilmamis ise icerisi de cok basarili. Eski aynalardan olusan dekoru cok sevdim. Yemekler Abd el Wahab kalitesinde degil ama bircok Istanbul kebapcisindan daha basarili. Yemek sonrasi tavla, kagit oynamak mumkun. Bu mekanin tek kotu yani rezervasyon kabul etmemeleri. Kalabalik gruplar icin erkenden gidilmeli.

Corniche'de sıkı bir yuruyusun ardindan Hard Rock Cafe Beirut'ta kahvenizi icebilirsiniz. Yagmurlu bir pazar sabahinda HRC'nin ust katindaki cam kenari masalar denizi ve yagmuru seyretmek icin kesinlikle tercih edilmeli.

Beirut'a gitmisken Falafel yemeden dönülmez. Hamra'daki Barbar'i veya Downtown'da Al-Omari Camii yakinlarindaki Sahyoun Falafel'i kesinlikle oneririm. (Damascus Road)

Ogle yemeginizi Guvercin Kayaligini seyrederek yemek isterseniz Raouché'de Grand Cafe veya Petit Cafe'yi tercih edin. Raouché Arjaan Hotel'in tam karsina gelen yerdeki bu kafeler Lubnanli aile ile dolu her zaman. Fiyatlar yemek kalitesine ve servise gore pahali. Manzara muthis.

Ermeni yemeklerini tatmak isterseniz kesinlikle Mayrig'i deneyin. Ama gider gitmez yer ayirttirmayi unutmayin. Kucuk bir yer ve ozellikle cuma ve cumartesileri yer bulmak imkansiz. Fishna Kebab (Visneli Kebap) muhtesem.

Eger arap yemeklerine doydum diyorsaniz Gemmayzeh'de Margherita'nin pizzalari mukemmel, hizmet kalitesi super, fiyatlar fena degil.

Daha upscale bir Fransiz yemegi icin Centrale diyorum. Yemekler fena degil, ortam guzel. Fiyatlar ortalamanin ustunde.

Cok şık bir dineout icin Four Seasons'in bir arka sokaginda L'avenue du Parc cok elegan bir secim. (Ahmad Chawki Street, Minet el-Hosn). Geceye hemen yan sokaktaki MyBar'da devam edebilirsiniz.

Sokak yemegi Beyrut'ta her yerde. Hamra cevresinde bircok bufede Zahterli Manouche yemek mumkun. Icine biraz domates ve hellim peyniri koydurdunuz mu mukemmel oluyor. Cornishe'de Starbucks'in yanindaki bufede de cok lezzetli Manouche yapiyorlar. Yummy!

Byblos (Jbeil)'ta Chez Pepe/Byblos Fishing Club'da balik yada kalamar yiyin. Ogle yemegi menusu ile karninizi doyurabilirsiniz. Bu arada duvarlarda ünlü ziyaretcilerin fotograflari ile dolu. Symi'deki Manos'un yerine benziyor bu sekilde.

Balik ile araniz yoksa veya kebaba doyamadiysaniz Chez Pepe'nin hemen yanindaki Bab el Mina'yi deneyin. Fiyatlar biraz tuzlu ama hersey mukemmel ve manzara cok guzel.

Byblos'un arastasinda Osmanli izlerini arayin, Finikelilerin ilk alfabesini gorun. Balık Fosilleri Dukkanini sakin es gecmeyin.

Teleferik ile Harissa'ya cikin. Balkonlarda oturanlara el sallayin.

Jeita'nin alt magarasinda kisa bir tekne turunu yapmamazlik etmeyin.

Baalbek'i gormeden sakin donmeyin. Ingilizce biliyorsaniz mutlaka rehber alin. Giris 8 usd. Rehbere de 25-30usd verirsiniz. Ama kesinlikle deger.

Baalbek yolu uzerinde Ksara Saraplari'nin üretildigi Chateau Ksara'ya ugramayi unutmayin. Ozellikle ficilari ve siselerin sakladiklari tuneller inanilmaz etkileyici.

Yine ayni üreticiden ülkenin en iyi Arakini da alabilirsiz. Ksarak.

Lubnan kucuk bir ulke ama lezzet avcilari icin gercek bir hazine. Tekrar tekrar gelmek isteyeceksiniz bu keyifli ulkeye...

No comments:

Post a Comment