Thursday, May 15, 2014

Rio de Janeiro'nun kızkardeşi: Niteroi





Rio de Janeiro. Dunyanin en guzel sehirlerinden biri. Bir de kizkardesi var. Niteroi. Guanabara Korfezi’nin diger tarafi. Istanbul’un Anadolu yakasi gibi.

Rio’dan Niteroi’a ulasmak icin iki yol var. Kopru yada vapur! :D

Copacabana’dan Niteroi’a otobus ile gitmek cok kolay. Copacabana Plajina ikinci paralel caddenin adi Copacabana Avenue. Burasi sehrin neredeyse butun otobuslerinin gectigi bir nokta. Her otobus her durakta durmuyor. Otobuslerin uzerinde gidecekleri yonlerin disinda bir numara var. 1,2 ve 3. Ayni sekilde otobus duraklari da numarali. 2 numarali durakta duruyorsaniz onunuzden gecen 1 ve 3 numarali otobuslere binemiyorsunuz cunku bu otobusler o durakta durmuyor.

730/740 numarali otobusler Guanabara Korfezi’nin üzerine yapilmis President Costa e Silva Koprusu yada kisaca Rio –Niteroi Koprusu denen kopru üzerinden yaklasik 40 dakikada sizi Niteroi’a ulaştırıyorlar.





Ben de Istanbul’da yaptigim gibi yaptim. Kopruden karsiya gecip, vapurla geri dondum.

Rio –Niteroi Koprusu oldukca ilginc.1969’da yapimina baslanmis ve 1975’de acilmis. Bu kopru ile butun korfezi dolasmadan Niteroi’ya ulasiliyor. Butun korfezi dolasmak 100km. Koprünün uzunluğu ise 13 km.

Otobusten sehir merkezinde indim ve müzeye gitmek istedigimi Ispanyolca sordugumda kimse hangi müzeye gitmek istedigimi sormadi. 47B. Binmem gereken otobüsü de ogrenince hersey cok kolay oldu.

Fotograflarini gormus bile olsam otobusden inince yaklasik 100m ilerde Mimar Oscar Niemeyer’in ünlü MAC’ini (Cagdas Sanat Müzesi) veya “uçan dairesi”ni gormek cok cok ama cok etkileyici.






Girisi R10. Carsambalari ucretsiz. Iceri girdiginizde cok genis bir mekan yok. Cagdas sanata ilgi duymuyorsaniz cok ilginc birsey yok. Ama pencerelerden disari bakmak keyifli. Pencerelerin onlerinde yatip disariyi seyredebileceginiz yerler var. Manzaraniz ünlü Sugar Loaf. Oraya kadar gitmisken kesinlikle girilmeli. Kapisina cikan kirmizi yol cok ilginc.









Fotograflardan gorunmuyor ama alt kata inen bir merdiven ile Bistro’ya ulasabilirsiniz. Icerisi biraz karanlik ama manzara guzel. Yemekler cok kotu sayilmaz ama verdiginiz paraya kesinlikle degmez.

Muzeden ciktiktan sonra MAC’in fotograflarini cekmek icin sag tarafa yokustan asagiya yurumenizi oneriyorum. Bu yol sizi deniz seviyesine ve Icaria Beach’e goturecek. Plaj dedigime bakmayin, Guanabara Korfezi’ndeki hicbir plajda denize girilmiyor. Deniz cok kirli.







Ben gitmedim ama sahil yolunun sonu Atlantik Okyanusu’na gidiyor. Itaquatiara Beach en unlu plajlardan. Eger bir gununuzu bu geziye ayirirsaniz gunu bitirmek icin iyi bir secim olabilir.

Donuste yine vizir vizir sahil yolundan gecen herhangi bir otobuse binip sehir merkezine gidebilirsiniz. Hatta buradan gecen 700’lu otobusler sizi dogrudan Rio’ya goturebilir. Benim gibi vapurla donmek isterseniz “centro” diye sorup otobuslerden birine binebilirsiz.47B disindaki otobusler sahilden gitmiyor ama denizi gordugunuz yerde inmeniz yeterli. Herkes cok yardimsever. “Puerto” diye sordugunuzda size iskeleyi isaret ediyorlar. Vapurun ucreti R5. 15-20 dakikada sizi Rio’nun Praça XV iskelesine goturuyor. Buradan ister metro ile ister otobus ile Copacabana’ya dönebilirsiniz.

Rio’ya gittiginizde Niteroi’yu gormeden gelmeyin. Pisman olmayacaksiniz.


Not: Fotograflarin hepsi Samsung S3 ile tarafimdan cekilmis, snapseed ile rotuslanmistir. Fotograflari kaynak gostererek kullanabilirsiniz. Kullandiginizda haber verirseniz beni mutlu edersiniz.


No comments:

Post a Comment