Monday, March 18, 2013

Küba'nın Amerikan Arabaları



Son bir kac gundur hep karsima cikiyor: Kuba’daki Amerikan arabalari.

Bence Küba’nin en keyifli yanlarindan birisi bu araçları yollarda görebilmek. Ulaşılabilen Küba istatik kaynaklari ülkede 200.000 araç olduğunu söylüyor. Bunun yaklaşık %30’unu Devrim öncesi Küba’ya getirilen Amerikan araçları oluşturuyor.

Devrim ve 1962’de başlayan Amerikan Ambargosu ile bu araçlara hiçbir yedek parça ulaşmıyor. Yeni araç almanin neredeyse imkansız olduğu Küba’da halk kendi bulduğu yöntemler ile bu Amerikan arabalarının ömrünü uzatmak için elinden geleni yapıyor. Ülkede “Yank Tank” veya “Maquina” denen bu arabaların bazıları hala kendi motorlarını taşırken bazılarına ise yıllar önce Sovyet motorları takilmiş bile.

Demokratların yeniden başa gelmesi ile Clinton’in başlattığı Küba’ya açılım politikası kaldığı yerden devam ediyor. Bu şekilde Küba’da akrabaları olanların yılda 2 kere Küba’ya gitme izinleri var. Şu anda bu kişiler yanlarında toplam değerleri 2000 doları geçmeyecek şekilde araba yedek parçası da getirebiliryorlar. Ailelerinin bir kısmı Amerika’da olanlar için büyük bir şans bu. Ambargonun tamamen kalkması durumunda bir çok aracin Amerika’daki koleksiyonerlere satılacağı kesin. Kübalılarda kendilerine gerekli yakıt tasarruflu araçlarına kavuşacaklar o gün. Asıl kayıp Küba’ya bu arabaları görmeye, yaşamaya gidenler için olacak...









No comments:

Post a Comment