Monday, February 20, 2012

Üç Saatte Çölden Kara

Arica. Sili'deki son noktam. Pasifik Okyanusu kiyisinda plajlari ile unlu bir sehir. Bugunku yolculugum bu sehrin otobus terminalinde basladi. 09.30 otobusunun son uc koltugundan biri benimdi artik.

Bir suru insan dolustuk otobuse. Hem bu pahali ulkeden ayrilacagim icin seviniyorum hem de goremediklerim icin uzuluyorum.

Yol yine col. Iki yanimizda kupkuru topraklar. Son derece tehlikeli birkac viraj var. Asagisi tas toprak. Yan tarafta bazi korkuluklarin ucmus olmasi isin ciddi oldugunu belirtiyor.

Deniz seviyesinden yukseklere cikarken cografyada yavas yavas degisiyor. Yagmur ile birlikte colun uzerinde yesil bodur bitkiler basliyor.

Bu arada yolun durumu gercekten kotu. Uzun sure yagan yagmurlar yolda gocuklere neden olmus. Yollar cift yonlu gecise kapatilmis. Bir derken iki derken artik gocukler bitiyor. Yerine tamamen toprak altinda kalmis yollarda ilerliyoruz. Bu yol denize kiyisi olmayan Bolivya'yi denize baglayan tek yol. Yolda bekleyen yuzlerce TIR arasinda gecip yola devam ediyoruz.

Bir viraji gectikten sonraki manzara muhtesem. Karli And Daglari tam karsimda. Sira sira dizilmis karli daglar. Gokyuzunde beyaz bulutlar eslik ediyor bize. Birden bire birkac damla yagmur dusuyor otobusun camina ve bulutlarin uzerinde bir gok kusagi beliriyor. Otobus yolcuklarinin sevdigim yani bu iste. Butun degisimi gorebiliyorsunuz.

Daliyorum bir an. Uyandigimda disarida kar yagiyor. Inanilmaz! Sinira dogru yaklasiyoruz. Yol kenarlari bembeyaz. Sanirim yolun en yuksek kesimindeyiz. Biraz sonra kar duruyor, yol kenarlarindaki karlar kayboluyor. Hava hala cok soguk.

Sonunda sinir gozukuyor. Butun otobus bagajlari ile iniyor. Once Sili'den cikis yapiyoruz sonra Bolivya'ya giris.

Bolivya'ya girisimi yapan polis pasaportumu gorunce komaya giriyor. Listeler aciliyor. "Turquia... Turquia...", diye soyleniyor. Gidiyor birisi ile konusuyor, listeyi tekrar kontrol ediyor ve pasaporta damgayi vuruyor.

Bundan sonra hala dort saat yol var. Baskent La Paz'a ilerledikce yagmur artiyor, etraftaki bodur yesillikler artiyor. Arada ekili araziler ufak ufak basliyor. Ama tam amlami ile fakir bir ulke burasi. Sili kendini Guney Amerika'nin almanya'si olarak goruyor. Bolivya'da Moldovya herhalde. Ama bir backpacker icin cok cok ucuz.

La Paz'a dogru ilerlerken yukseklige bagli basagrisi basliyor bende. Bakalim orada hava nasil olacak? Neler bekliyor beni?

1 comment:

  1. Selam Ayşegül, blog'unu şimdi keşfettim. Ben de Güney Amerika'yı geziyorum ve şu an Cuzco'dayım. Sen oraya gideceğini yazmıştın, ulaştın mı? Macchu Picchu'yu gördün mü? Macchu Picchu veya Cuzco şehri ile ilgili tavsiyelerin varsa merakla bekliyorum :)

    Bekransarsilmaz.com

    ReplyDelete