Sunday, February 19, 2012

Yukseklerdeki Mavilik

Sili'ye gelirken burasi benim icin sadece Bolivya'ya ve Machu Picchu'ya ulasmak icin ara bir noktaydi.

Buraya gelirken boyle muhtesem bir dogaya sahip bir ulke bulmayi gercekten beklemiyordum.

San Pedro de Atacama'da gecirecegim tek gunde tam gunluk bir tur aldim. Lagunlar ve Flamingolar Turu.

Sabah sekiz bucukta kaldigim hostelden ciktik. Iki saatin sonunda hala yoldaydik. Bombos bir colun ortasinda gidiyorduk. Arac durdu bir anda. Otobustekiler fotograf makinalarina saldirinca gordumki aracin diger yaninda bir lama surusu vardi. Ilk lamalarimi gormustum. Ne yazikki lamalarin ruh hali pek saglam olmadiginda rehberimiz aractan inip fotograf cekmemize izin vermedi. Yola devam ettik.

Yoldaki bir tabela San Pedro de Atacama'dan 105km uzaklastigimizi soyluyordu? Nereye gidiyorduk boyle. Otobus yine durdu bir kulubenin onunde. Iniyoruz dedi rehber. Aractan her inene nasilsin, kendini nasil hissediyorsun diye soruyordu. Sonra soylediki o anda tam 4001m'deymisiz.

On dakikalik bir yuruyus bizi Miscanti Volkani'na ve hemen onundeki Miscanti Lagunu'na getirdi. Muhtesem bir manzara vardi karsimda. Bu yukseklerdeki colu ortasinda karli bir dag ve o dagi eriyen karlari ile olusmus bir lagun.

Miscanti Volkani ve Lagunu colde yasayan yerel insanlar icin kutsalmis. Kesinlikle gole girilmesine veya volkana tirmanmaya izin verilmiyor.

Miscanti Lagunun kucuk kardesi Miniques Lagunu, arkasinda bir volkan olmadigi icin abisi kadar etkileyici degil ama inanilmaz mavilikteki rengi gokyuzu ile birlesince harika bir manzara cikiyor ortaya.

Yukseklerdeki bu mavilikleri gormek icin otobuslerde gecirdigim her dakikaya degdi diyebilirim.

Sonraki duragimiz "Soncar Sector" icinde yer alan Chaxa Lagunu ve buradaki flamingolar. Guney Amerika'nin ikinci buyuk tuz golu oldugunu ogreniyorum. Denizden yuksekligimiz 2300m. Bu tuzlu golde yasayan beta keroten tasiyan organizmalar flamingolarin ana besin kaynagi. Ayrica flamingolara pembe rengide veren ayni organizmalar. Bizi kiyiya yakin beslenen 5 flamingo karsiliyor. Lagunun manzarasi yine cok etkileyici. Bulutlar da gokyuzunu muhtesem bir sekilde susluyor.

Uzerinde bulundugu zorlu cografya ile inanilmaz dogal guzelliklere ev sahipligi yapiyor Sili. Kesinlikle bir daha gelmek ve bu sefer Guney Sili ve Patagonya'yi gormeyi planliyorum.

Atacama gezimdeki tek uzucu nokta, rehberin soyledigi, "sekiz yildir burada rehberlik yapiyorum, tanistigim ilk Turksun," lafi. Uzulmemek elde degil? Bu guzellikleri gorenler arasinda neden yoksunuz arkadaslar???

No comments:

Post a Comment